Ljubomir Vračarević

Ljuba Vracarevic

SOKE, crni pojas 10. DAN

Realni aikido

Srbija

 

LJUBOMIR LJUBA VRAČAREVIĆ (1947.) majstor realnog aikidoa 10. DAN - SOKE, ceo svoj profesionalni rad posvetio je realnom aikidou - autentičnom stilu samoodbrane, koji je stvarao godinama.
Kada je Evropa krajem 60-ih otkrila aikido, on je bio među prvima koji su počeli da ga treniraju. Zvanje majstora, crni pojas 1.Dan stekao je već 1971.godine. Danas je nosilac i majstorskih zvanja : 1. Dan u džudou, 1.Dan u rukopašnom boju, 8.Dan u džiu-džici i 8.Dan kinami-ryu aikijujutsu.
Tokom prvog usavršavanja u Japanu, 1978.god. boravi u Hombu dođou, kod majstora Kišomaru Uješibe (10. Dan) sina tvorca aikidoa Moriheja Uješibe. Uvažavajući znanja i ugled japanskih majstora. Vračarević teži svom stilu rada, primerenom njegovoj konstituciji, mentalitetu i tradiciji kojoj on pripada. Rad sa vojnim i policijskim jedinicama tokom 70-ih godina podstakao ga je da počne da usavršava praktični, upotrebni aspekt veštine, kako bi povećao primenljivost i efikasnost tehnika u realnim situacijama.
Drugi boravak u Tokiju, 1993. god. u čuvenom Jošinkanu - školi velikog majstora Gozo Šiode (10. Dan), potvrdio je ispravnost Vračarevićevog razmišljanja. lako je radio svoj "tvrdi" stil, na kraju boravka je doživeo izuzetne počasti -susret sa velikim Šiodom koji je već bio u dubokoj starosti i dobijanje diplome koju je Šioda lično potpisao.

PROGRAMI SPECIJALNE OBUKE vojske, policije i telohranitelja,  doneli su majstoru  Vračareviću međunarodnu reputaciju. U proteklih 20-ak godina obučavao je službe obezbeđenja i telohranitelje predsednika Zimbabvea, Libije, Makedonije, Republike Srpske, Kazahstana i Slovenije. Držao je kurseve specijalnim jedinicama u nekoliko zemalja, među kojima posebno ističe rad sa ruskim "Alfama", za koji je dobio visoki vojni orden od generala Fetisova. Od 2002.god. majstor Vračarević je ovlašćeni instruktor IBSSA, i njen predstavnik u Srbiji i Crnoj Gori.

BODYGUARD TRAINING CENTAR "VRAČAREVIĆ" je jedina ovlašćena škola u Srbiji i Crnoj Gori za izvođenje obuke telohranitelja i službi obezbeđenja po standardima IBSSA - Internacionalne bodyguard asocijacije, koja je obrazovno i organizaciono prisutna u 112 zemalja sveta. O ugledu i poziciji IBSSA u svetu, govori i podatak da  u ovom trenutku oko 80 šefova vlada obezbeđuju lica sa IBSSA sertifikatom.

DEČIJE ŠKOLE REALNOG AIKIDOA, u kojima se sa decom od 5 -12 godina radi po programu "Kroz igru do majstorstva", predstavljaju posebnu oblast Vračarevićevog pedagoškog rada. Ovaj program  je prilagođen psihofizičkim sposobnostima dece i daje odlične rezultate.

U dosadašnjoj karijeri majstor Vračarević je održao preko 150 seminara u zemlji i inostranstvu, a kroz klubove realnog aikidoa,  okupljene u Svetskom centru realnog aikidoa, prošlo je preko 120 000 učenika.

Majstor  Vračarević je  autor više knjiga o samoodbrani: "Aikido"  (1977.),   "Odbrana  od  noža"(1983.),   "Aikido - džudo"(1987.), "Odbrani se bez straha" - samoodbrana za žene (1994), "Obučavao sam telohranitelje" (1995.),  "Realni aikido"(1996.) - udžbenik na Višoj školi za sportske trenere. Autor je video kaseta : "Od početnika do majstora", "Odbrana od noža", "Trenerska licenca", "Nož, pištolj, palica", "Kroz igru do majstorstva".

Priznanja koja je majstor Vračarević dobio u svojoj izuzetnoj karijeri su mnogobrojna.
On  je   tehnički   direktor  Ruske   federacije   realnog   aikidoa,   član Predsedništva   Evro-azijske   kjokošinkai  federacije,   podpredsednik   Svetske federacije rukopašnog boja, počasni predsednik Vušu federacije oblasti šingjang Kina, počasni član MAA -Internacionalne asocijacije borilačkih veština sa sedištem u Nemačkoj, jedan je od osnivača i predsednik Svetskog centra realnog aikidoa, koji koordinira rad klubova realnog aikidoa širom sveta. Majstor Vračarević je od 1997. god profesor na Višoj školi za sportske trenere u Beograo. Za izuzetne rezultate u borilačkim veštinama Ruska akademija nauka o Zemlji,  1998. god. izabrala ga je za redovnog člana. Međunarodna akademija nauka  za probleme nacionalne bezbednosti dodelila mu je čin pukovnika, 2001.god.

Na  predlog Američke  asocijacije  za  borilačke   veštine-USMA, majstor Vračarević je IZABRAN U KUĆU SLAVNIH (Martial Arts Hali of Fame) 2002.god. i dodeljeno mu je zvanje GRANDMASTER (Veliki majstor), što je najviša titula Kuće slavnih. Ovo priznanje značilo je i priznanje njegovog stila realnog aikidoa, koji je upisan u Internacionalnu klasifikaciju borilačkih veština kao AUTENTIČNA SRPSKA BORILAČKA VEŠTINA.
Priznajući originalnost  realnog  aikidoa, Internacionalni   savet   velikih    majstora (International Martial Arts Headfounders & Grandmasters  Council),  izabrao je 2003. god. majstora Vračarevića za svog člana i dodelio mu crni pojas  10. DAN - SOKE, najviše  zvanje   u  borilačkim   veštinama, koje nose osnivači stila. Isti savet mu je dodelio priznanje Najbolji Grandmaster 2003. godine. Majstor Vračarević je direktor Evropske kuće slavnih za borilačke veštine i sportove, sa sedištem u Beogradu.

 

 
Ljuba Vracarevic Ljuba Vracarevic Ljuba Vracarevic
Ljuba Vracarevic Ljuba Vracarevic Ljuba Vracarevic
Ljuba Vracarevic Ljuba Vracarevic Ljuba Vracarevic


© Copyright 2008 by WCRA | Design by Ti Computers